Subiect fierbinte si cu mult fum şi ceaţă în jurul lui. Redau în cele ce urmează comentariul postat de un prieten pe un site dedicat. La final prezintă şi o modalitate de calcul căt se poate de realistă pt evitarea dublei impozitări.
Vreau sa atrag atentia asupra celor 2 aspecte esentiale in ce priveste aceasta taxa/impozit pe poluare sau de prima inmatriculare, caci restul discutiilor cu privire la suma de plata sau capacitati cilindrice sau vechime sau norma de poluare a masinii sau raportul dintre acestea sunt neimportante:
1. Folosindu-se ca pretext de aceasta taxa oportunista stabilita ad-hoc acum 2 ani de niste "isteti" de la conducere, guvernantii se ling deja pe bot la gandul transformarii ei intr-un nou impozit anual si regulat care inainte nu exista, sau, daca vreti, exista deja sub forma impozitului platit anual care oricum tine cont de capacitatea cilindrica si deci, implicit, de capacitatea de poluare a masinii.
Acum ce mai vor, sa introduca de doua ori acelasi impozit dar sub denumiri diferite??!!
Si in tot acest timp ei uita de caracterul temporar al acestei taxe ce a avut poate menirea la acea data sa previna sufocarea economiei Romaniei de intrarea brusca a masinilor second-hand din UE.
Dar pana la urma de ce nu sunteti consecventi domnilor guvernanti? Vreti in UE, vreti chiar si taxe si impozite la stabilirea carora vreti sa va inspirati din legislatia tarilor din UE, DAR NU VRETI MASINILE LOR?
Si apoi, nu mai departe de programele SAPARD: trebuiesc intocmite niste proiecte stufoase cu autorizatii si avize care mai de care si totusi cele mai multe nu primesc finantarea. Pai de ce sa ne luati banii la inceput si apoi mai vedeti voi ce faceti cu ei?? Se pare ca oricum mai mult de o treime din suma colectata pana acum nici nu a fost folosita in priecte de mediu sau in directia asta... Si vreti si mai multi bani acum?
De ce sa nu lucrati si dvs asa cum cereti poporului: mai intai elaborati planurile de investitie in domeniul mediului, infrastructurii rutiere, obtineti toate avizele, demarati constructia pe fonduri proprii si, pe parcurs, venim si noi, populatia Romaniei sa sprijinim financiar aceste proiecte prin aceasta taxa/impozit in masura in care consideram oportuna si fezabila investitia dvs.
Daca chiar vreti sa sprijiniti economia Romaniei, ar trebui sa dispara din inventarul tuturor structurilor guvernului TOATE MASINILE DE GEN AUDI, MERCEDES, BMW, VW ETC SI SA NU AXISTE NIMIC ALTCEVA IN ACESTE PARCURI DECAT LOGAN-URI SI SANDERO. Dar pana nu faceti asta ca sa dati dvs tonul pt restul populatiei, cred ca nu vreti altceva decat sa stoarceti acest popor vesnic asuprit cu un nou impozit nedrept si sunteti doar ipocriti: adica noi sa platim suprataxe sa protejam industria autohtona, iar dvs vreti, ca in acelasi timp, tot din banii nostrii, sa platim si taxele si impozitele f mari pt masinile de import pe care le folositi dvs in interes de serviciu? Pai de ce nu sunteti consecventi si cumparati si dvs logan si sandero. Sau vreti cumva sa spuneti ca nu sunt destul de bune .... pt dvs??!!
Si....
2. CUM POT STABILI EI CAT POLUAM???
Pe mine, de exemplu, ma intereseaza prea putin CAT AS PUTEA POLUA si m-ar interesa mult mai mult SA PLATESC EXACT PT CAT POLUEZ. Altfel spus, eu daca am o masina cu un motor de peste 5000 (mii) cm cubi si non-euro dar pe care o tin in garaj tot anul si circul cu ea doar 2-300 sute de km pe an, eu cred ca poluez mult mai putin decat un autoturism de serviciu care circula 50.000 km pe an chiar daca are un motor modern de 1000-2000 cm cubi.
Asadar, varianta cu impozit in functie de capacitatea cilindrica si norma de poluare a masinii e absolut incorecta si in plus este deja folosita pt calculul actualului impozit anual platit de toata lumea. Pai ce vor sa faca, sa introduca cam acelasi impozit de 2 ori acuma, doar sub 2 nume diferite??
SINGURA VARIANTA CARE SA AIBE LEGATURA CU CAT POLUAM SI SA FIE CAT MAI APROAPE DE REALITATEA A CEEA CE SE VREA (impozit PE POLUARE!!!) ESTE ACEEA IN CARE ACEASTA TAXA SAU IMPOZIT VA FI INCLUSA IN PRETUL COMBUSTIBILULUI (ATENTIE...) CUMPARAT, IAR ACEST LUCRU VA TREBUI CORELAT DOAR PE POZITIA SECUNDA, IN FUNDAL SI NU CU CAPACITATEA MOTORULUI CI CU NORMA LUI DE POLUARE. De ce spun asta? Pentru ca poluarea realizata de un motor este data de 2 aspecte:
a) norma/clasa lui de poluare (euro1, euro4 etc)
b) cantitatea de combustibil utilizat de acel motor
Deci calculul poluarii va trebui sa presupuna 2 componente (cantitatea de combustibil folosit si clasa de poluare a motorului) iar capacitatea cilindrica va trebui total scoasa din calcul intrucat, pe de o parte, ea determina doar cantitatea de combustibil folosit pe unitatea de timp si acest lucru este deja acoperit de punctul b) de mai sus, iar pe de alta parte, ea este oricum deja impozitata prin impozitul anual platit din totdeauna.
asa ca, daca vrem sa fim corecti si sa platim atat cat poluam si doar ce poluam ar trebui ca fiecare litru de combustibil sa aiba aferenta o anumita suma care sa fie destinata proiectelor de mediu si infrastructura rutiera iar in momentul alimentarii, lucrurile sa decurga astfel:
REGULA PENTRU CALCULUL POLUARII EFECTIVE:
- OMUL ALIMENTEAZA LA STATIA DE ALIMENTARE SA ZICEM 50 LITRI COMBUSTIBIL;
- FIECARE LITRU CONTINE O ANUMITA SUMA IN PRETUL SAU CARE ESTE AFERENT TAXEI DE POLUARE.
- ACEASTA SUMA SE INMULTESTE CU 50 (CANTITATEA ALIMENTATA)
- IAR SUMA REZULTATA VA FI ALTERATA (INMULTITA) CU UN COEFICIENT CALCULAT PT FIECARE MOTOR IN FUNCTIE DE CLASA LUI DE POLUARE -- COEFICIENT CARE VA TREBUI TRECUT IN TALONUL MASINII, TALON PE CARE FIECARE SOFER VA TREBUI SA IL PREZINTE IN MOMENTUL PLATII COMBUSTIBILULUI ALIMENTAT LA POMPA.
Eu asa vad a fi cel mai corect calculata aceasta taxa si, dupa cum vedeti, capacitatea cilindrica nici nu este necesara, mai ales ca ea este oricum deja impozitata prin clasicul impozit anual. De aceea, aceatsa varianta care nu include capacitatea cilindrica este cu atat mai corecta.