Din gură in gură in gură in gură... a ajuns si la urechea mea faptul ca măslinele negre din comerţ nu ar fi negre pt ca s-au plictisit stând la macerat prin metode tradiţionale ci pt ca au fost tratate cu ... SODĂ!!! deci nu soda din engleză (apa minerala) ci soda caustică!!!
Nu stiu mai multe, ce concentratie, si cum se face, dar înclin să cred ca e advărat zvonul, asta pt că am fost mare consumator de măsline si am constatat deseori un gust f ciudat, chiar oribil la maslinele negre, spre deosebire de cele verzi... acu cine stie ce vom mai auzi si despre cele verzi curând.
Mno, confirmati careva? infirmati? daţi cu pietre?
Ce măsline cumpăraţi de acum?
PS:
Explicatia ar fi ca macerarea (sau cum ii zice procesului de murare+ înnegrire) durează mult prea mult pt ca "fabricanţii" să isi permită să aştepte atâta si atunci maresc doza de soda ...
Ar trebui sa cautam pe net sau sa intrebam prieteni chimisti cum putem testa prezenta sodei caustice...
RăspundețiȘtergereSi sa incepem campanie de atac!
no need for cops!
RăspundețiȘtergerese pare ca e o practica cunoscută şi considerată inofensivă... probabil gustul nasol simţit de mine provenea de la măsline alterate.
Oricum, ideea era de fapt ca nu se respecta concentratia, şi se pune mult mai multă sodă caustică pt grăbirea procesului.
Mai strang detalii si revin.
I hate olives .. sunt alergic.. doar la miros.. asa ca din partea mea pot sa le trateze si cu acid sulfuric :P
RăspundețiȘtergereAcidul clorhidric e supernociv , doar un pic in contact cu pielea si te arde serios .......... si totusi il avem in stomac cu totzii .......... eu zic ca un pic de soda caustica alcalinizeaza ........ deci e buna la ceva si soda caustica ............. sa le multumim ashadar grecilor ca se gandesc sa alcalinizeze un pic dieta noastra acida :-)))))
RăspundețiȘtergereHm, pai nu sunt eu chimist dar imi dau seama ca din alcalinizarea asta am risca sa nu mai digeram nimic din stomac, ori asta ar putea fi o problema grava.
RăspundețiȘtergereTotusi soda aia caustica reactioneaza cu substantele din măsline şi se descompune sau nuş' ce face ea acolo, şi teoretic la final nu ar mai fi nocivă - nu am incredere totuşi in metoda asta si nu sunt convins că se respectă reţeta, adica o lingura de soda la 1 kil de măsline...
Şi soda caustică arde rău in contact cu pielea (NaOH daca bine am reţinut), e pusa ca sa inlăture amăreala naturală a măslinei intr-un timp mult mai scurt decât prin metodele tradiţionale
Soda caustica (lesia) e folosita la greu in industria alimentara sau in gospodarie (mai mult in trecut).
RăspundețiȘtergerehttp://en.wikipedia.org/wiki/Caustic_soda
La masline accelereaza inlaturarea oleuropeinei - amara dar care e un puternic antioxidant (de-aia uleiul extravirgin ar trebui sa fie amar). Maslinele verzi (recoltate mai devreme) sunt intai lasate sa fermenteze. In general reteta trebuie respectata din cauza ca poate da alt rezultat dar si din motive economice.
http://en.wikipedia.org/wiki/Olive
Una peste alta nu cred ca maslinele negre sunt daunatoare. Nici nu ma pot pronunta daca sunt mai rele decat cele verzi. Probabil se completeaza reciproc. Daca nu aveti posibilitatea sa le preparati voi insiva (ca sa fiti siguri 100% ce puneti si cum procedati), mergeti pe diversitate si gust. Numai sa nu exagerati la cantitate.
Si mai ales sa impartasim cunostintele ca sa nu invatam numai pe propria piele. Intrebare pentru cunoscatori/cei care traiesc pe meleaguri mai mediteraneene: Ce marci/tipuri de masline/ulei extravergin sunt mai recomandabile la noi (gust, textura, pret, accesibilitate, etc.)?
Deci sa va spun eu cum sta treaba cu maslinele
RăspundețiȘtergere1. maslinele verzi cu soda
sunt deja bune dupa 24 de ore
si se face un procent de la 0.8% la cele mature aproape negre pana la 1.8% la cele verzi
2.masline verzi cu apa si sare dureaza 3,4 luni pana cand sunt bune si apoi fff. multa munca cu conservarea lor se face un procent de sale de 6%
3.masline negre cele naturale nu exista pt ca sun greu de cules sau le mananca pasarile si cele cu soda hmm au aspect lucios, gust bun (pt.cine nu cunoaste gustul) si se vand ca painea calda pt. ca au aspect misto ca doar asta conteaza la noi Ochiu sa vada
P.S.
Eu lucrez cu masline
SI sttiu mmm lucruri dar ma plictisesc se scris
Merci ca ai impartasit cu noi aceaste informatii
RăspundețiȘtergereprietenul meu este chimist si el analizeaza tot ca mancanca(il si ajuta meseria)mi-a zis ca a gasit soda caustica in procent mic in maslinele asa zis negre si de atunci nu mai mancam!si ulei de masline trebuie ales cu grija!
RăspundețiȘtergereca sa alegi uleiul de masline bun pt sanatatea ta trebuie sa citesti bine eticheta!In primul rand sa fie ulei din masline 100% iar raportul dintre acizii polinesaturati(9.3)si cei monosaturati(68.5)sa fie mai mare sau egala cu 7.acizzi grasi saturati sa fie mai mici sau egali cu 13.iar aciditatea mai mica de 1 grad.acizii monosi polinesaturati sunt buni pt organisam deci pot fi cat mai mari posibil spre deosebire de cei saturati care dauneaza organismului.Am gasit in comert un ulei de marca Aida foarte ieftin si bun.
RăspundețiȘtergereInteresant, mersi.
RăspundețiȘtergeream multe masline verzi .as vrea sa fac si negre. ma puteti ajuta?
RăspundețiȘtergeream masline verzi ,cum sa le prepar .au gust amarui,acrisor,sunt conservate la saramura
RăspundețiȘtergereeu unul nu cunosc, am semanlat doar metoda "ne-ortodoxa" de preparare
RăspundețiȘtergeredumnezeule, ce nu face omul pentru bani? ma ingrozesc la gandul ca trebuie sa memorez toate aceste procente si proportii de substante din alimente doar ca sa nu ma otravesc. cand mai am timp sa-mi traiesc viata salvata?
RăspundețiȘtergere