marți, 23 iunie 2009

Pangasius, peştele low-cost - sau încă un animal fabricat pt masa noastră

Informare sau dezinformare, eu întâi am auzit despre toxicitatea acestui peşte, de fapt aşa am aflat de el prima dată şi după încă ceva vreme l-am vazut la supermarket. Nu mă omor după peşte aşa că nu cred să fi mâncat încă, dar cei care au mâncat mi-au zis ca este foarte bun, şi că este concurentul codului (tot un neam de peşte). Alţii susţin ca au vomat la greu.
Voi dă care sunteţi? :-B

Pe scurt... şi apoi dau linkuri.
  • Se zice că este un peşte crescut în unul din cele mai poluate râuri din lume, parcă Mekong pe numele său (cantitati impresionante de bacterii si substante toxice rezultate din procesele industriale ale caror reziduuri sunt deversate in râuri, arsenicul, poli-clorhidratii, hexaclorciclohexanii, hexaclorbenzenii, DDT-ul, si CHL-ul fiind doar cateva dintre ingredientele care formează supa Mekong.)
  • Pt a se putea reproduce in captivitate, peştoaicei Panga i se injectează un hormon uman. Acest hormon este obtinut din... urină deshidratată de la femeile însărcinate -nimic nou, toate animalele fabricate în industria alimentară sunt stimulate cu diverşi hormoni.
  • Ca hrană i se administrează printre altele şi făină si reziduuri din peşti morţi - nici aici nimic nou sub soare - la fel sunt fabricate toate animalele de consum, vacile cu faină de vaci, moarte evident, păsările la fel, probabil şi porcii, who knows? :-?
Ce este un Pangasius?
Un scurt documentar in franceză care prezintă oarecum obiectiv fabricarea acestui peste:



Links:
Google e plin de materiale pe tema asta, eu m-am inspirat partial de aici care e inspirat de aici.
Aici găsitţi reţete de preparare dar si traduceri la finalul paginii.

Închei cu recenta mea găselniţă: Now you've been warned ;)

4 comentarii:

  1. In weekend au mancat ai mei pangasius si a fost groaznic cica ...foarte gras ...adica era file de grasime nu file de peste ...
    Evident il luasera pt ca era cel mai ieftin file'
    Dar le-a fost invatatura de minte :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Io am mancat de ceva ori pestele asta, ba prajit, ba la cuptor..si parea bun (desi poate mi-i gura obisnuita cu porcarii de 10 ani de zile..) dar era bun...bine, mama gateste bine oricum:D

    RăspundețiȘtergere
  3. oricum, dupa filmul din postul anterior, Earthlings se pare ca nu e mare diferenta intre procesele de tehnologice de fabricare a tuturor animalelor de consum.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut si eu dupa mult timp filmuletul si nu inteleg care e problema cu pestele asta?
    OK, e "cultivat" in crescatorii dar asta e un "feature" :) nu un defect, ca suporta o densitate mai mare.
    Situl dietmindspirit.org pare foarte partinitor, interpreteaza aiurea unele lucruri spuse in film (traducere proasta din fr?) asa ca nu m-as baza pe parerile lor...
    Mekongul nu este poluat, cel putin nu mai poluat decat alte fluvii. Ca biodiversitate este al doilea dupa Amazon, fiind raul cu cele mai multe specii de pesti gigant din lume http://www.msnbc.msn.com/id/8404622

    RăspundețiȘtergere

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Recomandations

În continuare puteţi găsi câteva articole care mi-au atras atenţia /
Hereafter you may find some articles that caught my attention: