vineri, 5 iunie 2009

Mierea de albine medicament sau aliment

Am aflat si eu nu de mult ca mierea de albine este ok daca este cristalizata. Nu, nu zaharisita, ci cristalizata. Doar mierea din flori de salcam ar fi mai lichida si doar atunci  cand este foarte pura se mentine lichida timp mai indelugat.

Insa o astfel de miere cristalizata este mult mai greu de manipulat, si culmea, cumparatorul de rând nici nu apreciază, considerând că arată astfel din cauză că ar avea zahăr in ea (asta e alta poveste). Aşa că producatorii fac un compromis si prelucreaza termic mierea in functie de comoditate, cu temperaturi mai mici sau mai mari.

Pe scurt, cu cat o miere este mai lichidă, cu atât există riscul ca acea miere să fi fost fiartă si deci sa isi piarda proprietatile. 

"Mierea de albine este un medicament" imi zicea o dată un producător, "însă dacă o fierbi devine cel mult un aliment" (asta pt ca in general de la 42 - 48 de grade in sus, produsele naturale incep sa piardă enzime si alte principii active, iar de la 58 de grade s-a cam distrus tot ce era viu in ele)

Mno, acum stiti si voi :)

[LE:] Mai stiti si alte amănunte?

Un comentariu:

  1. Un stupar batran mi-a povestit ca o modalitate de a verifica/stabili daca mierea e contrafacuta nu consta in a observa ca mierea e cristalizata(care este o proprietate naturala a mierii), ci in a observa DACA LA MOMENTUL LICHEFIERII EI PRIN TRATAMENT TERMIC RAMAN CRISTALE IN MASA MIERII CARE REFUZA SA SE LICHEFIEZE. Acesta r fi un semn ca miere are adaos de zahar sau, mai rau, zaharul are adaos de miere :)

    RăspundețiȘtergere

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Recomandations

În continuare puteţi găsi câteva articole care mi-au atras atenţia /
Hereafter you may find some articles that caught my attention: