luni, 6 iulie 2009

Câtă apă ai băut?

Din seria mass/spamm primit pe email, redau şi eu unul despre apă, care poate fi interesant pt majoritatea muritorilor de rând (la restul le... rugineşte instalaţia dacă beau apă #-o)
(Nuş' cui aparţine materialul, dar informaţia e pertinentă şi e despre... apă, nu cine stie ce concentrate de E-uri, aşa că savuraţi si testaţi in voie!)

Câtă apă ai băut deja până acum, când citesti acest articol?
Ok, ia-ti paharul cu apa langa tine si haide sa vedem de ce doctorii din lumea intreaga nu obosesc sa ne indemne: "Beti apa! Beti apa!"
  • In perioada intrauterina suntem aproape in totalitate apa.
  • Dupa ce ne nastem suntem apa peste 80%.
  • Ca adulti, putin peste 70%.
  • Pe masura ce imbatranim procentul acesta se micsoreaza.
  • La 50% suntem deja morti
Logica cea mai simpla ne spune că prospeţime (a se citi tinereţe, sănătate, vitalitate) egal APA. .

  • Exista nu mai putin de 54 de boli diferite, de la migrene si pana la forme de cancer care ar putea fi evitate daca am bea suficienta apa.
  • Pare incredibil, dar exista medici care afirma ca aceste boli se pot ameliora si chiar vindeca astfel: cu apa!
Câtă?
  • Doi - trei litri pe zi, spun unii.
  • Altii sunt chiar mai exacti: fiecare dintre noi ar trebui sa bea a 20-a parte din greutatea corpului său. Sau 5%.
  • De exemplu, daca ai 56 de kg trebuie sa bei 2,8 litri de apa pe zi pentru o sanatate buna si o tinerete indelungata. (pentru 70 kg - 3,5 litri pentru 80 kg - 4 l)
Bine, dar mie nu mi-e sete!
  • Se poate, dar nu fiindca nu ti-ar fi.
  • Corpul are o uluitoare capacitate de adaptare. Daca s-a obisnuit sa functioneze in conditii de apa putina nici n-o sa mai ceara!
  • La fel cum daca stam intr-o camera cu un miros suparator dupa un timp totusi n-o sa-l mai simtim. Corpul a dat un semnal la inceput, dar daca mirosul e constant o sa il ignore ca sa-si poata continua alte activitati. La fel e si cu senzatia de sete. Dupa un timp corpul va crede ca n-are incotro si se va descurca cum poate. Dar cu pretul imbatranirii si uzurii sale premature.
  • Ia gandeste-te ce ar pati o masina de spalat nevoita sa spele mereu cu mai putina apa decat a proiectat-o constructorul ei? Ori corpul nostru face "programe" infinit mai complexe decat o masina de spalat!
Au, au, mă doare!...
  • Creierul este 90% apa. Te doare capul sau obosesti repede dupa efort intelectual? Dar apă, câtă bei?...
  • Cartilagiile au si ele un procent mare de apa. Daca iti troznesc oasele, mai mult ca sigur e din cauza deshidratarii...
  • Un medic a constatat in urma unui studiu ca 90% dintre durerile de stomac au drept cauza insuficientei apei in organism. Iar o mare parte din durerile de orice fel au aceeasi cauza.
  • Asa ca a concluzionat cu umor: "Dacă iei un calmant pentru durere, apa cu care bei medicamentul te ajută mai mult decât calmantul în sine!"
  • Un alt doctor a scris chiar o carte cu un titlu sugestiv "Nu esti bolnav! Ti-e doar sete..."
Căldură mare !
  • In anotimpul călduros e si mai greu pentru corp.Ca sa isi regleze temperatura e nevoit sa piarda apa prin transpiratie. Deci, cu atat mai mult e nevoie sa ii dam destula.
Terapia cu apă este simplă:
  • bei un litru de apă dimineată, cu o ora inainte de a mânca sau bea altceva. Iar pe parcursul zilei restul de apa pana la ... cat are norma fiecare.
  • Inca din primele zile vei simti, garantat, o imbunatatire a sanatatii. Mai putine toxine, o hidratare mai buna, o stare generala mai buna. Unde mai punem ca e ieftin si fara efecte secundare.
  • Poate doar drumurile mai dese intre birou si toaleta. Dar asta iarasi e un lucru bun, fiindca vei combate sedentarismul. Insa asta e deja o alta poveste...

Remarcă: Se vorbeste despre APĂ şi nu despre lichide în general, doar apă, aaaaapăăăăă! Nothing more, nothing less, just water ;)
Mno, si cu asta mi-am amintit de documentarul care a circulat la un moment dat:

Apa - amplu documentar pe video.crestinortodox.ro

Sunt aproximativ 100 minute de informaţii care pot schimba ideea despre ceea ce se cunoaştem aparent despre apă. Sunt si experimente si imagini cu structura apei după ce a fost influenţată de cuptorul cu microunde, telefon mobil, diverse muzici, emoţii, sentimente, etc.
Pt cei care nu se pot imagina bând 4 litri de apă, well, din documentar vor afla că la duş corpul absoarbe cam 1,5 litri de apă prin piele asta dacă se spală şi ei măgar odată pe zi.
By the way (sau apropo - tot aia), tot prin piele se absoarbe la fel de bine si chimicala cu care ne spălăm, iar sub piele sunt vase de sânge care preiau aceste chimicale şi le duc la creier... dar asta e deja altă poveste B-)
Pe la minutul 33 este si un mic experiment cu ajutorul efectului Kirlian in care apa noastră cea de toate zilele este de miiiii de ori mai slab energizată decât apa de izvor (un anume izvor in cazul de faţă)
Ar fi multe de zis şi de comentat pe marginea acestui material, nu pot însă sa nu remarc că dacă citesti sau înţelegi printre rânduri, documentarul de faţă elucidează multe dileme şi conferă multe răspunsuri (asta dacă ţi-ai pus vreodată şi altfel de întrebări decât "ce mânc si ce beau azi ?")

4 comentarii:

  1. in alta ordine de idei, asta inseamna ca daca am bea cei ~5% apa zilnic, in 20-30 de zile, apa din organism ar fi inoita complet... 8->

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai tu crezi ca apa bauta se duce in fiecare celula si o da afara pe cea existenta acolo? "Hai fa ca esti invechita... Roiu!"

    Offtopic: Poate gasesti si ceva despre aer ca si ala e foarte important (contine mare parte apa si e schimbat in permanenta). Si nu numai calitatea lui (daca apa o mai putem procura din surse mai curate din pacate cu aerul e mai greu), ci si felul cum stim sa-l respiram ;) Eu am profitat de sezon si am pus la uscat teiul pe dulap in dormitor; mmmm...

    RăspundețiȘtergere
  3. Da! asta e cea mai nouă descoperire (a mea) - nu se ţine secret dar sunt evitate astfel de amănunte din motive de... 'marketing' ;)
    Long story short: apa si in general tot ce intra in organism, nu iese ca printr-o sită asa cum a intrat. In funcţie de educaţia organismului, o parte mai mare sau mai mică din apa nici măcar nu ajunge in stomac, este absorbită direct pe traseu, şi de acolo se intâmplă cum ziceai tu, ii dă şuturi la cea veche :)
    Încă o parte este introdusă în circuit din stomac, iar ce nu se mai poate asimila imediat este eliminat din stomac pe căile obişnuite.
    Cam aşa ar fi pe scurt, e de altfel circuitul apei in natura ;)

    RăspundețiȘtergere

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Recomandations

În continuare puteţi găsi câteva articole care mi-au atras atenţia /
Hereafter you may find some articles that caught my attention: