sâmbătă, 5 mai 2012

Furatul miresei/sotiei, ritual periculos... spiritual!

Acest obicei venit din "negura vremii", reprezinta azi, practic,  un ritual pt invocarea spiritelor și vibrațiilor malefice care-i posedau altădată pe așa-zișii "nobili", asupritorii oamenilor de rand.
Cunoscut inițial ca "dreptul la primera nocte", dreptul la prima noapte de intimitate dintre soți,
obiceiul era menit sa ii facă rău mirelui și căsniciei lui (femeia nefiind foarte respectata la vremea respectiva, nu se luau în considerare și traumele provocate in urma violului).
Astfel, "nobilii" le răpeau pe proaspetele soții și le violau sau le "iertau" în schimbul unor taxe suplimentare pe care putini și le permiteau.
Același "tratament" il puteau primi si soțiile clanurilor rivale, etc.
Efectuând acest ritual "în timpurile moderne", prin principiul rezonantei binecunoscuta în lumea spirituala, sunt invocate infidelitatea, suferința și traumele provocate de violul/violurile soțiilor proaspăt căsătorite, etc iar aceste vibrații malefice pot
marca pe viata proaspătul cuplu  (atenție la simbolistica cuvintelor cu rădăcina în "marca /a marca", putând însemna atât "impresionare" cat și "etichetare", etc)

România a rămas printre puținele tari care, prin diverse subtilități, a transformat acea barbarie într-un obicei de sărbătoare și chiar a adus unele "îmbunătățiri".  Astfel, (violul ne-mai-fiind atât de... facil)  răpitorii proaspetei soții pot fi  "obligați" sa o poarte pe aceasta numai pe brate "fără a-i permite sa atingă pământul".
Subtil nu? Practic, sunt obligați  "sa se mulțumească doar cu" atingerea zonelor intime (fund, coapse, etc).

Unii mirii mai simt/afla ca este ceva în neregula la acest "obicei", însa, de frica opiniei publice ei nu îndrăznesc sa refuze "obiceiul" și atunci aleg sa organizeze chiar ei furtul soției amăgindu-se astfel ca ar deține controlul situației.
Si astfel, cuminți și ascultători după cum am fost programați de societatea noastră sa fim, mai facem un compromis cu viata noastră "ca sa împacăm și capra și varza" și deci ca "toată lumea sa fie fericita".

Toate acestea reprezinta pentru noi, ca oameni evoluați, cu discernământ evoluat, motive în plus sa protejam castitatea și inocenta tuturor oamenilor mai mult sau mai puțin informați.

Nota:
Se pare ca și implicarea nașilor în aceasta practica este doar o alta "subtilitate" pentru a distrage atenția de la însemnătatea reala, creând un "spectacol" aparent mai bun...  dar marcând în același timp și prima desconsiderare "oficiala" a actului căsătoriei (cei 2 mirii fiind deja soț și soție de câteva ore bune, sunt amăgiți pur și simplu sa uite asta pana la ora 24, mirele putând astfel sa treacă cu vederea acțiunile "răpitorilor" )
Cine plăteşte răscumpărarea?
Ca o dovadă că mireasa a fost furată, i se aduce mirelui un pantof al acesteia. Câteodată mirele este păcălit şi i se aduce o mireasă deghizată, pentru a testa dacă îşi recunoaşte sau nu aleasa inimii. De aici încolo încep negocierile. De reţinut că, în unele regiuni, dacă mireasa a fost furată până la ora 24:00 datoria o va plăti naşul, dacă a fost furată după această oră mirele este cel care va plăti. De multe ori, spre hazul invitaţilor mirele nu scapă prea uşor şi este pus să îndeplinească anumite sarcini, deseori stânjenitoare.(sursa)

Alte opinii (la un google rapid):

  • "E o tradiţie proastă din punctul meu de vedere, pentru că e o tradiţie veche, când se fura mireasa şi se viola în gaşcă. Nu? Aşa am auzit", a spus Liviu Vârciu la emisiunea "D-Paparazzi" de la Kanal D . (sursa) 

  • "Mi s-a părut foarte ciudat obiceiul cu furatul miresei. Nu mi-a plăcut când m-au furat. Mie-mi place să am control, faptul că am lipsit o oră de la nunta mea mi s-a părut o aberaţie. Ştiam că o să mă fure şi nu voiam, m-au furat şi m-am supărat un pic", a declarat Analia Selis pentru Adevărul .(sursa)

  • Furatul miresei este un obicei barbar. Mireasa era cea mai mare avere a mirelui. Cei care furau mireasa cereau bani de la mire pentru a nu o necinsti. Obiceiul exista si la vechii nobili din Anglia si nu numai, care in ziua nuntii luau mireasa de la nunta, o necinsteau si apoi o returnau mirelui. Daca mirele nu voia ca nobilul sa isi bata joc de mireasa, platea sume mari de bani. E ceea ce se numea dreptul la "primera nocte" .(sursa)
  
  • Oricare ar fi originea, explicatia si semnificatia acestui obicei, cert este ca el are o natura ambivalenta. Pe de o parte poate fi considerat un pretext pentru amuzament si animare a nuntii dar pe de alta parte ascunde o latura uneori ridicola, chiar vulgara reprezentand de fapt un simbol al infidelitatii .(sursa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Recomandations

În continuare puteţi găsi câteva articole care mi-au atras atenţia /
Hereafter you may find some articles that caught my attention: